Wysokobiałkowa dieta dla sportowca

Dla każdego sportowca najważniejszą częścią posiłku jest oczywiście białko. Dlaczego akurat białko? Otóż białko jest to substancja, z której są zbudowane wszystkie organy naszego ciała. Jeśli uprawiamy sport, to automatycznie mamy zwiększone zapotrzebowanie na białko. Kiedy męczymy się i nasz organizm spala więcej kalorii, musimy wcześniej przygotować się i zjeść odpowiednią ilość białka. Pamiętajmy o tym, że główne posiłki powinny być zawsze dostarczane do naszego organizmu jeszcze przed treningiem, a nie w trakcie czy po. Jeśli chodzi o ilość białka, którą każdy sportowiec powinien codziennie dostarczyć do swojego organizmu jest to około 250-300g. Pamiętajmy o tym, że powinno być to indywidualnie dostosowane do każdego z nas – w końcu wszyscy różnimy się między sobą – mamy inną wagę, wzrost czy płeć. To wszystko jest bardzo ważne podczas układania zdrowego jadłospisu. 

Jakie produkty powinna zawierać dieta sportowca? Jak już wyżej wspomniano, są to przede wszystkim produkty bogate w białko, między innymi mięso, ryby, mleko czy jaja. Bogate w białko jest też masło orzechowe. Każdy sportowiec powinien w ciągu dnia spożywać minimum 3 posiłki zawierające mięso (najlepiej drób, wołowinę lub cielęcinę). Bardzo ważne w diecie sportowca są także ryby, które mogą być świetną alternatywą dla mięsa – powinno się je spożywać kilka razy w tygodniu. Dostarczają one nam kwasy omega-3, które są niezbędne w budowaniu komórek, czyli masy mięśniowej. Każdy sportowiec powinien mieć w swojej diecie także mleko i jego przetwory (na przykład jogurty czy sery), które zawiera dużo wapnia niezbędnego do budowy kości i do przeciwdziałania skurczom mięśni. We właściwej diecie powinno być także dużo jaj, które również zawierają w sobe dużo białka, są źródłem witaminy D, wapnia, czy lecytyny, która buduje błony komórkowe i dodatkowo chroni nerwy przed uszkodzeniami. 

W diecie sportowca oprócz zwykłego białka, powinno się także pojawić białko pochodzące z różnego rodzaju suplementów. Na rynku jest dostępnych bardzo wiele rodzajów takiego białka, na przykład białko mleka czy białko sojowe. Dzięki dodawaniu dodawaniu do diety takiego białka, szybciej zbudujemy upragnioną masę mięśniową.